Wednesday, May 26, 2010

kata-kata Terakhir


Pesanan LuqmanulHakim yg Terakhir


Pesanan LuqmanulHakim kepada anaknya "Wahai
anakku, duduklah bersama sama ulama' dan berbincanglah bersama mereka
dengan penuh dedikasi, maka sesungguhnya Allah akan menghidupkan segala
isi hati hambanya dengan cahaya hikmah ilmu-Nya seperti mana menyubur
bumi dengan titisan hujan’.Demikian juga Muaz bin Jabal pernah menegaskan:
... "Tuntut olehmu akan ilmu sesungguhnya menuntut ilmu kerana Allah akan
menjadikan kamu takut kepada-Nya. Menuntut ilmu adalah ibadat,
mengingati ilmu merupakan tasbih,membincangnya pula adalah jihad dan
sekiranya kamu ajar kepada orang yang tidak mengetahui adalah sedekah.
Manakala menghabiskan masa dengan ahliilmu merupakan pendekatan diri
kepada Allah dan ilmulah yang memberi pengetahuan terhadap kamu soal
halal haram, makruh atau syubhah yang akan terpelihara diri kamu dari
api neraka".

8 comments:

yastro said...

Ilmu sedalam lautan...takkan kering dicedok sebanyak mana pun.....tuntutlah selagi hayat dikandung badan!!!

gooseberries said...

ilmu amat penting, sampai bila2..

Aidi-Safuan said...

ilmu yang baik adalah ilmu yang diamalkan. setakat belajar ilmu tapi untuk exam je kan sia2 tuh. :D

hans said...

yups
betul tu

yastro said...

sori kaseh...lari topik sikit..
Nak tanya (dr hari tu lg nak tanye...)
Kenapa kaseh x pasang c/box atau s/mix?
Kdg2 yas rasa, cmne nak wat nie aarr..
Takkan nk tulis kt sini tanpa ada kene mengena dgn tajuk n3..
ataupun cuma yas je yg rabun??
rasa bersalah pn ada...mkin kkaseh blh terangkan kot!!
maaf ye kaseh!!

HonEyBuNNy said...

Jangan kedekut ilmu...sharing is caring..hehe..salam ziarah..

kaseh cempakaz said...

tq commment,sebuk sgt,hari2 yg lalu..
wat yas..kaseh dh ada cbox kat atas tu..kt tengah2 coolum ke 2..ilmu kena cari dari s"sorg tu 0 sampai dia penuhkn ilmu..

yastro said...

Minta maaf kaseh..dh tekan f5 pun ruang tengah kusungg x nmpk ape!!!
Cmne nk wat nih???