Wednesday, June 16, 2010

Sungai dalam Laut


Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut


“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis yg bertemu dgn keajaiban alam,

( surat Ar-Rahman ayat 19-20) .bermaksud.”Ertinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas. Dlm laut ada gua yg menuju ke sungai dlm laut.


Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.” Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar.

Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan.
dan memeluk islam


Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

6 comments:

NaNaJoe said...

bnda ajaib~~tapi kalau itu kehendak Nya, semua boleh jd~ :)

kaseh cempakaz said...

ha'ah kehendak allah

Abu Luqman said...

salam ziarah & swing sebelah petang

♥ana centap♥ said...

yela ana pun ada dengar sg dalam laut. sangat indah ciptaan Allah.

Lin O said...

great post. :))

ALLIFF26@ eLLe_G'o'wJezz said...

wow... menarik!!! tapi kalau dapat tengok depan mata mesti lagi serius hebat kan!!!