 Bagaimanakan                        caranya untuk membuat asam pedas Melaka yang enak?
Bagaimanakan                        caranya untuk membuat asam pedas Melaka yang enak?                    Ada beberapa versi masakan asam pedas di Melaka ini, dan dengan itu agak sukar utk menentukan yg manakah lebih "original" dari yg lain. Hanya orang-orang (tua) yg berasal dari Melaka yg dapat menilainya sendiri.
                
                   ASAM PEDAS MELAKA
                   600 g ikan parang,ikn pari terubok dll
                     1 batang serai, dititik
                     4-5 tangkai daun kesum (di sesetengah tempat, diganti dengan                        bungan kantan)
                     1½ sudu besar asam jawa } campur utk
                     400 ml air } air asam
                     300 g kacang bendi – dihiris pangkal
                     60 ml minyak
                     1 sudu besar gula
                     garam secukup rasa
Bahan                        Kisar:
                   15-20 tangkai cili kering – direndam
                   1 cm kiub belacan, dibakar
                   ½ sudu teh lada hitami & ditumbuk                        dulu
                   ½ sudu teh jintan putih }
                   5 biji bawang merah
                   5 ulas bawang putih
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
3. Bubuh daun kesum atau bunga kantan, kacang bendi, garam dan gula. Kacau sekali-sekala.
4. Bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan.
 
2 comments:
nampak sedap la
nati nak cuba la kalau ada masa
cubalah...
Post a Comment