Thursday, May 6, 2010

Butter Prawn






















Butter Prawn

Udang besar10 ekor
telur kuning (dipukul)3 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
stok ayam 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng

Langkah 1

Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis

Langkah 2(floss kuning telur)
Panas kan kuali masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
Masukkan kuning telur dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
masukkan udang,stok ayam,lada potong bawang merah dan putih,garam,serbuk perasa.
gaul sampai sebati,dan warna kekuningan dan agkat trus tapiskan butter prawn td.

Angkat dan letakkan didalam pinggan
selamat mencuba...

2 comments:

VIVI said...

oh!
looks nice..!
i wanna make it!
but i dont kw this language >W<

kaseh cempakaz said...

vivi,i can translate for u,is that no problum..whatever,tq